
Dieta Ketogeniczna jest to powrót do korzeni naszych przodków, którzy polowali na zwierzynę, żyjąc w ciemnych jaskiniach i jedząc z długimi przerwami pomiędzy polowaniami, człowiek pierwotny od wielu pokoleń naturalnie funkcjonował na stanie Ketozy żywiąc się głównie tłustym mięsem. Węglowodany w żywności zaczeły być wprowadzane gdy zaczeliśmy uprawy rolne, które zmieniły całkowicie naszą przyszłość i dzisiejszy świat spożywczy, gdy odkryto cukier i zaczęto wprowadzać go do obiegu spożywczego, doświadczyliśmy czegoś co dzisiaj jest nazywane otyłością. W stanie ketozy otyłość jest teoretycznie niemożliwa jeśli przestrzegamy wszystkich zasad, ponieważ stan ketozy pilnuje aby w pierwszej kolejności z organizmu znikały szkodliwe nadmiary tkanki tłuszczowej która nie jest naturalnym stanem człowiek, a następnie pobierać energie z dostarczanych do organizmu tłuszczy i pożywienia, dlatego ketoza jest to świetny stan aby utrzymać harmonie w naszym organizmie w dzisiejszym świecie gdzie toksyny w pożywieniu oraz powietrzu cały czas atakują nasz organizm.
Aby utrzymać stan ketozy powinniśmy zachować stosunek makroelementów na poziomie:
70% tłuszczy, 25% białka i tylko 5% węglowodany.
W stanie adaptacji zalecane: 80% tłuszczy, 15% białka, 5% węglowodany lub do 30g węglowodanych.